Thursday, January 17, 2008

Festivalul de film ''Privind copiii''

Festivalul de film “Privind copiii”


In perioada 28-29 noiembrie 2007,Centrul Diecezan Caritas Iasi a organizat,pe plan local,faza itinerara a Festivalului International de Film „Privind copiii”. Evenimentul a fost gazduit de Casa de Cultura “Mihai Ursachi”.

Programul a debutat cu vizionarea filmelor realizate în cadrul atelierului de creaţie "Un minut de adolescenţă", Iaşi 2007.
Au fost vizionate filme de un minut dupa care, copiilor li s-au adresat întrebări legate de experienţa trăită în cele şapte zile de atelier.
De la ora 14 au fost vizionate filmele de un minut realizate în atelierele din Iaşi şi Oradea. După proiecţii au urmat dezbateri cu publicul. Întrebaţi dacă au avut un film preferat, câţiva dintre spectatori au menţionat câteva titluri: "Mama, îmi pare rau!", "Zbor", "Cercul" "Cocorii".
In dezbaterile care au precedat aceste momente, studenţi din sală au adus în discuţie diferite teme, cum ar fi posibilitatea promovării drepturilor copilului printr-un film de un minut, importanţa tehnicilor cinematografice ca mijloc de exprimare a propriilor trăiri şi opinii caracteristice adolescenţilor,dar mai ales ca mijloc de informare şi responsabilizare a societăţii vis-a-vis de acestea.
Festivalul se va încheia la 29 noiembrie, prin prezentarea altor filme, urmate de dezbateri.


Program
* Miercuri, 28 noiembrie
Casa de Cultura "Mihai Ursachi" - Parcul Copou
09.30: Deschidere. Prezentarea filmelor realizate de copiii din Iaşi
10.15: GRBAVICA, de Jasmina Zbanic (Austria, Germania, Bosnia, 2006, 90 min.).
Distribuit şi prezentat de Independenţa Film Sarajevo, Grbavica, 1990. Esma şi fata ei Sara, în vârstă de 12 ani, încearcă să îşi revină după perioada dură din timpul războiului. Pentru mamă devine dificil atunci când Sara vrea să ştie mai multe despre tatăl său, presupus erou de razboi.
11.45: Dezbatere
12.30: Pauza
14.00: Y'AURA T'IL DE LA NEIGE Ŕ NOËL?, de Sandrine Veysset (Franţa, 1996, 90 min.).
Film prezentat de Institutul Francez la Bucureşti.
La ţară, în sudul Franţei. O situaţie familiară greu de înţeles, în care diferitele roluri se amestecă: tată, amant, muncitori, mamă, copii...
15.30: Dezbatere
* Joi, 29 noiembrie
Casa de Cultura "Mihai Ursachi" - Parcul Copou
09.30: IZOLAŢI ÎN ROMÂNIA, de Dite Dinesz (TVR, 2006, 20 min.)
Un reporter şi un cameraman au urcat în munţi, căutând oameni şi cătune care nu se află pe hartă. Sunt oameni care trăiesc într-o altfel de lume, fără magazine, fără medicamente, fără şcoală, fără biserică. Acesta este episodul al 12-lea, cu copii care trăiesc în pădure şi fete care la 14 ani sunt mame cu doi copii.
10.00: Documentarul câştigător al marelui premiul, UMAFILMFEST 2007, urmat de dezbatere.
12.30: Pauză
14.00: NĂSCUŢI ÎN BORDELURI, regia: Zana Brisky, Ross Kauffman (Oscar pentru cel mai bun film documentar, 2005).
Film prezentat de Centrul Cultural American
Cei mai stigmatizaţi oameni în cartierul roşu din Calcutta nu sunt prostituatele, ci copiii lor. Regizorii Zana Briski şi Ross Kauffman reuşesc să prezinte o cronică a transformării copiilor pe care i-au cunoscut în acel district roşu.
15.30: Dezbatere

No comments: